Direktlänk till inlägg 17 september 2012

På tryffeljakt

Av Maria - 17 september 2012 23:25

Vi var på tryffeljakt utanför Acqualagna. Vi hittade både vit och svart tryffel. Tryffeljägaren "odlar" hassel och ek eftersom tryffeln gillar att växa vid deras rötter. Tryffeljägaren använder sig av väldresserade hundar som känner vittring av tryffels speciella doft. Det doftar som av vällagrad ost, inte speciellt gott, men ihop med mat blir smaken förträffligt. Det var gott som gratinerad på bröd, potatis, i äggröra/omelett, i olja och mycket god i balsamvinäger. Tryffeln avger en stark doft så lägger du den i en burk med okokta ägg eller ris så får dessa en smak av tryffel.Vi köpte picoroniost, salsicca, olivolja och vinäger med tryffel.
Jag gav tryffeljägaren torkade trattkantareller. Han uppskattade gåvan och gav mig en vit tryffel vilketbetingar ett värde av 1000-2000 euro kilot!


 

                     


Efter tryffeljakten köpte vi produkter som olja, vinäger, korv och pecorinoost som var smaksatta med tryffel.


Vi åt en lunch bestående av olika tryffelrätter; gratinerad smörgås, äggröra, gratinerad potatis, kalkon med grönsaker, risotto. vi avslutade med en läskande sorbet.

               

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards