Direktlänk till inlägg 17 september 2012
Vi var på tryffeljakt utanför Acqualagna. Vi hittade både vit och svart tryffel. Tryffeljägaren "odlar" hassel och ek eftersom tryffeln gillar att växa vid deras rötter. Tryffeljägaren använder sig av väldresserade hundar som känner vittring av tryffels speciella doft. Det doftar som av vällagrad ost, inte speciellt gott, men ihop med mat blir smaken förträffligt. Det var gott som gratinerad på bröd, potatis, i äggröra/omelett, i olja och mycket god i balsamvinäger. Tryffeln avger en stark doft så lägger du den i en burk med okokta ägg eller ris så får dessa en smak av tryffel.Vi köpte picoroniost, salsicca, olivolja och vinäger med tryffel.
Jag gav tryffeljägaren torkade trattkantareller. Han uppskattade gåvan och gav mig en vit tryffel vilketbetingar ett värde av 1000-2000 euro kilot!
Efter tryffeljakten köpte vi produkter som olja, vinäger, korv och pecorinoost som var smaksatta med tryffel.
Vi åt en lunch bestående av olika tryffelrätter; gratinerad smörgås, äggröra, gratinerad potatis, kalkon med grönsaker, risotto. vi avslutade med en läskande sorbet.