Direktlänk till inlägg 10 april 2013

Expressen skriver om blötdjur i lasagneplattorna

Av Maria - 10 april 2013 14:48

Kul att det jag skriver om hamnar som en av huvudnyheterna i Expressen. Expressen citerade det jag skrev på HK-bloggen/facebook!

 

http://www.expressen.se/nyheter/lidls-lasagneplattor-kan-innehalla-blotdjur/


Lidls lasagneplattor kan innehålla blötdjur

Hästköttet är på väg att få konkurrens av blötdjuren.

I alla fall i leverantören Nonna Mias lasagneplattor som säljs på Lidl.

– Jag håller med om att det inte låter så trevligt med blötdjur, säger Caroline Forsshell, kommunikationschef på Lidl i Sverige.


De färska lasagneplattorna från leverantören Nonna Mia säljs just nu som kampanjvara på många Lidl-butiker runtom i Sverige. Vad flera kunder dock har råkat missa det finstilta på förpackningen: lasagneplattorna kan innehålla spår av blötdjur.


Italienske restaurangägaren skeptisk Sasha Smederevac äger den italienska restaurangen Buco Nero i Stockholm, och blir mer än skeptisk när han får höra talas om vad lasagneplattorna skulle kunna innehålla:

– Blötdjur i lasagne? Nej, jag skulle inte ha köpt det där. Någon på Lidl borde kolla upp det här, säger han.

"Kan vara bra för till exempel allergiker att veta"


På Lidls Facebook-sida uttrycker en Lidl-kund sin förvåning över vad lasagnen kan innehålla:

"Maken gjorde sin berömda lasagne, denna gång på färska lasagneplattor från Lidl. Blev en aning förvånad då jag läste innehållsförteckningen, såg att pastan kan innehålla spår av BLÖTDJUR! (se bilden). Slog upp blötdjur och såg att det är en djurstam på över 130000 arter. Inget för vegetarianer alltså!".


På Lidl menar man att lasagnen inte innehåller blötdjur, utan att texten på innehållsförteckningen är en varning till allergiker:

– På fabriken där den här pastan tillverkas så tillverkar man även svart pasta, och den färgas med bläckfiskbläck. Eftersom bläckfisk kan vara allergent så måste vi förstås skriva ut att det kan finnas spår av blötdjur i pastan, säger Caroline Forsshell.

Ordet "blötdjur" låter inte så trevligt?

– Nej, jag håller med om att det inte låter så trevligt. Men det är samlingsnamnet för bland annat bläckfisk och musslor, så då skriver vi självklart ut det.


Kan finnas även i färdiglagad lasagne

Även färdiglagad lasagne, från leverantören Picard, som säljs i olika butiker i Sverige, kan innehålla spår av blötdjur enligt leverantörens hemsida. 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se