Direktlänk till inlägg 20 april 2013
Kulturnyheterna sände ett intressant reportage om mat som klassfråga. När det gäller att kunna välja ekologiskt och närodlat stämmer det eftersom alla inte har råd. Men att påstå att den industriellt framställda maten som typ hästlasagne är billig är att ta i. Den tillverkas till hårt pressade priser ja, men att laga lasagnen av råvaror blir billigare. Här handlar det mer om ork, tid och lust.
Vi som undervisar i hem- och konsumentkunskap vill ge eleverna kunskap och inspiration till att laga maten från grunden. Visa på att om man är beredd att lägga lite tid kan tillaga mat som är hälsosam, ekonomisk och ger en mindre miljöpåverkan än industriellt tillagad mat.
Här kan ni läsa Lena Andersson skrev i DN som reaktion på kulturnyheternas sändning "Maten har alltid varit en klassfråga" http://www.dn.se/ledare/kolumner/domd-att-ata-hastlasagne
Länk till DN´s ledare söndag den 21 april 2013
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/maten-maste-fa-kosta
http://www.svt.se/kultur/maten-har-alltid-varit-en-klassfraga