Direktlänk till inlägg 20 november 2016

Edcamp i Hjo

Av Maria - 20 november 2016 11:36

 31/10 till 1/11 2016  


Alexsandra och Carina hade fixat soppa, bröd och dryck till oss som kom redan på söndagen till Hjo.  Vi träffades i HKK-salen på Guldkroksskolan. Gott och mycket trevligt!


HK-lokalerna var mycket fina och välplanerade.

         


Överallt var det snygga och tydliga lappar uppsatta.

         


Hem- och konsumentkunskapen har ett samarbete med textilslöjden. Eleverna syr förkläden, grytlappar och sittdynor till HK-salen. De får betalt motsvarande en dollar (vilket många fattiga ska överleva på varje dag). De får det i form av en piggelin. 

     


På måndagen startade vi i den intillliggande miniaulan. Perfekt för vår fortbildning att ha nära till HKK-salen.  Programmet utgick ifrån önskemål från förra edcamp och vad vi var intresserade av. Vi träffade övriga  lärare på Guldkroksskolan. Vi tog en timme för att diskutera samarbete över ämnesgränserna utifrån kursplanerna.


Under Edcamp 2016 gjordes tvärgrupper med personalen på 7-9 i Hjo samt deltagarna på Edcamp. FRÅGESTÄLLNINGAR 1. Vilka erfarenheter finns i gruppen inom ämnesövergripande arbete? 2. Vilka vinster ser du med ämnesövergipande arbete? 3. Inom vilka ämnen som du undervisar ser ni beröringspunkter och möjligheter till ämnesövergripande arbete? Här finns anteckningarna anteckningar som togs från grupperna


IFHE (International Federation for Home Economics), som bland annat arbetar för globalt nätverksbyggande, som berättade om sin verksamhet.


Vi fick återkoppling via mail av Lena de Ron om vad som hänt med kursplanerevideringen. 


Här kommer lite lektionsförslag och tips:


Pizza


Tacopaj


GRÖNT


Kunskapstest


Elin Röös


Diamanten


Jag föreläste för mina kollegor om hur jag arbetar med digitalt stöd.


Maria Hagblads föreläsning med QR-koder




På skolan fann jag dessa två saker intressanta:

En sådan skulle vi ha på Vallaskolan.


   

Vacker glaskonstallation.



 

Detta tvättställ var direkt utanför matsalen. Smart!


Båda dagarna blev vi bjudna på lunch i skolrestaurangen ”Gyllene gaffeln”. Gott och trevlig måltidsmiljö.  Gott fika fick vi också!


På måndagen hade vi en gemensam middag för de som förbokat på restaurang Eira paviljongen i Hjo stadspark.

Eirapaviljongen ritades av arkitekten Lars Kellman och blev den sista byggnad som uppfördes för Kuranstalten i själva parken. Paviljongen är belägen mellan Varmbadhuset och Villa Eira. Eirapaviljongen stod klar 1906.

 

Eirapaviljongen byggdes i första hand som sällskapssalong: “I den nybyggda “Eirapaviljongen” söder om badhuset, som får disponeras af II klassens kurgäster, finnas likaledes piano och tidningar tillgängliga. – I denna paviljong hållas under högsommaren dagliga andaktsstunder,” (1907).

 

Eirapaviljongen har under åren fungerat som både café och restaurang. Namn som Parkserveringen och Frestelsen har tidigare används men nu är alltså originalnamnet Eirapaviljongen åter i bruk.

 

      


MENY    

Mustig biffgryta på ryggbiff med svamp och lök, kokt potatis                                                                     

Fiskalternativ           Varmrökt lax med höstens grönsaker , dillmajonnäs, kokt potatis                      

Vegetariskt               Hemlagad bönbiff med smörstekta grönsaker och bearnaisesås                      


Denna kostnad står vi själva för. . Vi bjöds dock på hemlig underhållning, vilket var en musikqiuz med två trubadurer.

 

"Hjo är en gammal trästad. Idag ses många av de äldre trästäderna som pittoreska inslag i den svenska stadsmiljön och har blivit populära turistmål, framförallt på grund av den romantiserade bilden av Sverige före efterkrigstiden. Exempel på städer som fortfarande har stor del gammal träbebyggelse är städerna Eksjö, Nora och Hjo. Dessa städer har gått ihop under parollen "trästäderna" i syfte att bevara den delen av svensk kultur som trästäderna utgör. Trästädernas ålderdomliga bebyggelse har gjort dem populära vid inspelning av film- och Tv-produktioner där äldre miljöer efterfrågas, exempelvis filmatiseringarna av Astrid Lindgrens många böcker".

 

Staden har också en vacker stadspark.

     

 


Jag var också på en utställning i Hjo. Estrid Ericsson som grundade Svenst Tenn kommer från Hjo.
       








 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards