Direktlänk till inlägg 22 februari 2017

Planera, tillaga och anpassa en måltid med omelett

Av Maria - 22 februari 2017 10:15

 

1. Lektionen startar med en presentation av dagens uppgift. 


2. Film om hur man gör omelett.



3. Demonstration om hur man gör en omelett. Det finns ett viktigt moment när jag för omelettsmeten i stekpannan. Här kan eleverna filma med mobilen eller paddan för att lyckas med denna metod. Det ska ske på ett säkert och fungerande sätt, se kunskapskravet nedan.



Eftersom omeletten ca 10 min att göra så ska den göras straxt innan måltiden ska ätas.



4. Innan ni sätter igång med omeletten ska ni planera så måltiden blir näringsriktig och komplettera utifrån dessa två modeller. 


Tallriksmodellen

      

           Fysiskt aktiva personer                                                  Stillasittande personer

Matcirkeln 

 


Ni får fritt planera och tillaga utifrån det som finns hemma.

• Ta ta ett kort på er färdiga måltid.

• Skriv en text där ni beskriver hur ni planerat och anpassat måltiden.

• Ni ska motivera varför det är bra att följa dessa ”planeringsverktyg”. Det ska ni göra i flera steg.


Här är en hjälp att starta meningar:

 

Tallriksmodellen   

Vi följde tallriksmodellen genom att…

Tanken med tallriksmodellen är...

Det är bra att följa tallriksmodellen för att…

Här kommer några exempel om vilka positiva effekter tallriksmodellen har för vår hälsa, (ekonomi och miljö):

för att…

och på så vis påverkar…

det som har störst betydelse…

det är också viktigt…

slutligen…


Matcirkeln

Vi följde matcirkeln genom att…

Tanken med matcirkeln är att...

Det är bra att följa matcirkeln för att…

Här kommer några exempel om vilka positiva effekter matcirkeln har för vår hälsa, (ekonomi och miljö):

för att…

och på så vis påverkar…

det som har störst betydelse…

det är också viktigt…

slutligen…


Se här kunskapskravet nedan för uppgiften:


      


5. Tillagning av måltiden. Se kunskapskravet för tillagningen:





6. Innan ni äter ska ni fotografera er kompletta måltid. Spara bilden


7. Måltid.


8. Undanplock och sysslor.


9. Skicka bild och er text med beskrivningar och motiveringar till maria.hagblad@skola.sala.se

      

  


  



 
ANNONS
 
Ingen bild

Angelica Ohls

2 juni 2016 15:17

Hej Maria,

Ville bara meddela att jag har bakat "Marias goda bröd" (filmjölksbrödet med lingon) med alla mina klasser nu vilket varit väldigt uppskattat! :)

Hoppas allt är bra med dig och att ni har en bra sista tid av terminen på Vallaskolan.

Glad sommar,
Kram Angelica

Maria

2 juni 2016 16:07

Hej Angelica!
Tänkte på dig senast idag. Skicka mig din skolmail. Vore roligt att besöka dig. Se konferens här: Nu är programmet färdigt till HK-konferensen i november. Jag är av av föreläsarna. http://www.kompetensteamet.se/2016-06-01-14-39-13

Kram Maria Glad Sommar!

Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Måndag 18 maj 11:27

                                                      ...

Av Maria - Måndag 4 maj 08:00

  1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och s...

Av Maria - Torsdag 16 april 11:55


  Rårakor     Serveras med bacon och lingonsylt alternativt med lite gräddfilssås. ...

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se