Direktlänk till inlägg 22 februari 2017

Planera, tillaga och anpassa en måltid med omelett

Av Maria - 22 februari 2017 10:15

 

1. Lektionen startar med en presentation av dagens uppgift. 


2. Film om hur man gör omelett.



3. Demonstration om hur man gör en omelett. Det finns ett viktigt moment när jag för omelettsmeten i stekpannan. Här kan eleverna filma med mobilen eller paddan för att lyckas med denna metod. Det ska ske på ett säkert och fungerande sätt, se kunskapskravet nedan.



Eftersom omeletten ca 10 min att göra så ska den göras straxt innan måltiden ska ätas.



4. Innan ni sätter igång med omeletten ska ni planera så måltiden blir näringsriktig och komplettera utifrån dessa två modeller. 


Tallriksmodellen

      

           Fysiskt aktiva personer                                                  Stillasittande personer

Matcirkeln 

 


Ni får fritt planera och tillaga utifrån det som finns hemma.

• Ta ta ett kort på er färdiga måltid.

• Skriv en text där ni beskriver hur ni planerat och anpassat måltiden.

• Ni ska motivera varför det är bra att följa dessa ”planeringsverktyg”. Det ska ni göra i flera steg.


Här är en hjälp att starta meningar:

 

Tallriksmodellen   

Vi följde tallriksmodellen genom att…

Tanken med tallriksmodellen är...

Det är bra att följa tallriksmodellen för att…

Här kommer några exempel om vilka positiva effekter tallriksmodellen har för vår hälsa, (ekonomi och miljö):

för att…

och på så vis påverkar…

det som har störst betydelse…

det är också viktigt…

slutligen…


Matcirkeln

Vi följde matcirkeln genom att…

Tanken med matcirkeln är att...

Det är bra att följa matcirkeln för att…

Här kommer några exempel om vilka positiva effekter matcirkeln har för vår hälsa, (ekonomi och miljö):

för att…

och på så vis påverkar…

det som har störst betydelse…

det är också viktigt…

slutligen…


Se här kunskapskravet nedan för uppgiften:


      


5. Tillagning av måltiden. Se kunskapskravet för tillagningen:





6. Innan ni äter ska ni fotografera er kompletta måltid. Spara bilden


7. Måltid.


8. Undanplock och sysslor.


9. Skicka bild och er text med beskrivningar och motiveringar till maria.hagblad@skola.sala.se

      

  


  



 
 
Ingen bild

Angelica Ohls

2 juni 2016 15:17

Hej Maria,

Ville bara meddela att jag har bakat "Marias goda bröd" (filmjölksbrödet med lingon) med alla mina klasser nu vilket varit väldigt uppskattat! :)

Hoppas allt är bra med dig och att ni har en bra sista tid av terminen på Vallaskolan.

Glad sommar,
Kram Angelica

Maria

2 juni 2016 16:07

Hej Angelica!
Tänkte på dig senast idag. Skicka mig din skolmail. Vore roligt att besöka dig. Se konferens här: Nu är programmet färdigt till HK-konferensen i november. Jag är av av föreläsarna. http://www.kompetensteamet.se/2016-06-01-14-39-13

Kram Maria Glad Sommar!

Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards