Direktlänk till inlägg 3 mars 2017

Bolani - mat från Afghanistan

Av Maria - 3 mars 2017 07:09

Bolani är ett fyllt och friterat bröd från Afghanistan. Jag har delat upp receptet i två filmer så att eleverna lättare kan dela upp arbetet.


Fyllning



Degen


Mitt recept på
 
Bolani (friterat fyllt bröd från Afghanistan)  4st
 
 
Fyllning till Bolani
 
Koka 4 potatisar:
1. Koka upp vatten på högsta värme under lock.
2. Vattnet ska koka innan potatisen lägg ner.
3. Koka med lock på medelvärme.
4. Koka tills potatisen är mjuk. Testa med en provsticka.
5. Häll av vattnet.
 
Spenat:
6. Skölj lite färsk bladspenat (en näve).
7. Skär spenaten i strimlor.
 
Lök:
8. Skala och hacka löken fint.
 
9. Häll lite olja i en stekpanna.

10. Tillsätt löken och 1 krm gurkmeja.
11. Fräs i några minuter.
12. Tillsätt spenaten och 1 krm peppar.
13. Fräs i några minuter till.
 
14. Skala den kokta potatisen.
15. Mosa potatisen med en gaffel.
16. Lägg potatisen i en bunke.
17. Tillsätt lök, spenat och 2 krm salt.
18. Blanda samman allt.
 
Degen till Bolani
 
19. Smula ¼ paket jäst i en bunke.
20. Häll 2 dl ljummet vatten över jästen.
21. Rör så att jästen löser sig.
22. Tillsätt 2 krm salt och 2 dl vetemjöl.
23. Blanda samman.
24.Tillsätt mer mjöl tills degen släpper bunken.
25.Degen ska kunna lyftas upp med sleven.
26. Mjöla bakbänken.
27. Skrapa ur all deg på bakbänken.
28. Knåda degen med mjöliga händer så att den blir blank och smidig. Det tar ca 5 min.
29. Forma degen till en längd och dela den i 4 bitar.
30. Trilla bitarna till runda bullar.
31. Kavla bullarna till tunna runda kakor.
 
Fyll Bolani på detta sätt
 
32. Fördela fyllningen på kakorna. Ytterkanten ska vara utan fyllning.
33. Pensla ytterkanten med kallt vatten.
34. Vik över degen och förslut med fingrarna.
 
Fritera bröden
 
35. Häll 1 dl olja i en stekpanna.
36. Sätt plattan på 1 steg under högsta värme.
37. Låt oljan bli het. Man kan testa med en liten bit deg eller bit lök.
38. Lägg mycket försiktigt ner bröden i oljan.
39. Grädda ett par minuter på varje sida. Vänd försiktigt!
40. Låt bröden svalna på ett fat med lite hushållspapper.

 

Servera/ät Bolani i kaffefilter.
 
 
Länk till receptet:

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5TWdEcjBwbi1NbHc/view?usp=sharing
 

 
ANNONS
 
Hemmamammafru.bloggplatsen.se

Hemmamammafru.bloggplatsen.se

4 mars 2017 05:59

Slumpen tog mig hit hörre du! Du verka har en verklingen intressant blogg så jag kommer nog att följa dig nu. Vi har ju samma intresse ju!

http://hemmamammafu.bloggplatsen.se

Maria

5 mars 2017 08:57

Kul!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Måndag 18 maj 11:27

                                                      ...

Av Maria - Måndag 4 maj 08:00

  1. Ni ska följa detta recept (från "Vår kokbok") men ni ska ta 2/3 av ingredienser.       Smörj er form noggrannt! Ni ser om ni har gjort det genom att se om ströbrödet fastnar. Om inte - gör om och gör rätt!   Vispa ägg och s...

Av Maria - Torsdag 16 april 11:55


  Rårakor     Serveras med bacon och lingonsylt alternativt med lite gräddfilssås. ...

Av Maria - Måndag 30 mars 08:11

            

Av Maria - Måndag 16 mars 06:30

Se denna länk: https://www.facebook.com/grankvistper/videos/546737945734172/?multi_permalinks=1024124577783712¬if_id=1553109731051745¬if_t=group_highlights ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se