Direktlänk till inlägg 18 april 2019

Hur näringsriktigt äter du?

Av Maria - Torsdag 18 april 07:12

 

1. Livsmedelsverket kostrekommendationer 


  • Ät grönare.
  • Ät lagom mycket.
  • Rör på dig minst 30 min varje dag.

    Öka:
  • Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag.
  • Frukt och bär.
  • Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka.
  • Nötter och frön.

    Byt ut
  • Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn.
  • Smör, smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter.
  • Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.

    Begränsa
  • Charkprodukter och rött kött, högst 500 gram/vecka.
  • Drycker och livsmedel med tillsatt socker.
  • Salt.
  • Alkohol.



2. Två bra genvägar: 
Nyckelhålet. 

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/nyckelhalet_broschyr_webb.pdf

Tallriksmodellen.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen




3. Hur äter ungdomar i Sverige?  Visa dessa filmklipp.

.https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor---undersokningar/riksmaten-ungdom




4. Eleverna gör ”Matvanekollens snabbtest” 

http://www7.slv.se/Matvanekollen/undersokning/publikundersokningstartsida

Eleverna kopierar sitt resultat. Vad behöver de ändra på? Eleverna skriver. Resultatet som de kopierar och vad de behöver de ändra på lägger de in på Showbie.




5. Ge exempel på en dags måltider från kostrekommendationer samt ditt eget resultat/behov. Skriv och rita upp. Skriv även vilken typ av livsmedel du väljer och vad du undviker. Lägg in det du skriver på Showbie.


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Fredag 8 nov 06:50

  Matlagningsprov Eleverna delas in i två grupper som avgör vilken vecka de ska tillaga maten respektive kamratbedöma. Alla ska dock vara redo att tillaga första gången beroende på om elever är sjuka.   Matlagningsprovet arbetar eleverna med...

Av Maria - Torsdag 3 okt 07:00


  Denna vecka ska eleverna baka småfranska av närproducerat och kravmärkt mjöl från Stora Hällsta. Stora Hällsta är en gård som producerar och mal sitt eget mjöl. Gården ligger drygt 4 km från skolan levererar direkt til oss.                ...

Av Maria - Torsdag 3 okt 06:45

1. Kahoot! om "Energiförbrukning i köket" och "Livsmedelshygien". Ni ska delta med era riktiga namn eftersom det är ett test som ni har haft chans att läsa på.   2. Vi ser detta filmklipp.   3. Ni lagar kycklingwok med ris. Recept från min...

Av Maria - Tisdag 1 okt 08:00


 

Av Maria - Tisdag 1 okt 06:51

          Recept: https://drive.google.com/file/d/1jd3Eauc-2HzImc-_TY-tlPzHF0lVVqyA/view?usp=sharing                                                       ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se