Direktlänk till inlägg 18 april 2019

Hur näringsriktigt äter du?

Av Maria - 18 april 2019 07:12

 

1. Livsmedelsverket kostrekommendationer 


  • Ät grönare.
  • Ät lagom mycket.
  • Rör på dig minst 30 min varje dag.

    Öka:
  • Grönsaker och baljväxter, minst 500 gram/dag.
  • Frukt och bär.
  • Fisk och skaldjur, 2-3 gånger/vecka.
  • Nötter och frön.

    Byt ut
  • Spannmålsprodukter av vitt/siktat mjöl mot spannmålsprodukter av fullkorn.
  • Smör, smörbaserade matfetter mot vegetabiliska oljor, oljebaserade matfetter.
  • Feta mejeriprodukter mot magra mejeriprodukter.

    Begränsa
  • Charkprodukter och rött kött, högst 500 gram/vecka.
  • Drycker och livsmedel med tillsatt socker.
  • Salt.
  • Alkohol.



2. Två bra genvägar: 
Nyckelhålet. 

https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer/nyckelhalet_broschyr_webb.pdf

Tallriksmodellen.
https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/tallriksmodellen




3. Hur äter ungdomar i Sverige?  Visa dessa filmklipp.

.https://www.livsmedelsverket.se/matvanor-halsa--miljo/kostrad-och-matvanor/matvanor---undersokningar/riksmaten-ungdom




4. Eleverna gör ”Matvanekollens snabbtest” 

http://www7.slv.se/Matvanekollen/undersokning/publikundersokningstartsida

Eleverna kopierar sitt resultat. Vad behöver de ändra på? Eleverna skriver. Resultatet som de kopierar och vad de behöver de ändra på lägger de in på Showbie.




5. Ge exempel på en dags måltider från kostrekommendationer samt ditt eget resultat/behov. Skriv och rita upp. Skriv även vilken typ av livsmedel du väljer och vad du undviker. Lägg in det du skriver på Showbie.


 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av Maria - Tisdag 9 jan 10:00


Idag ska ni tillaga stekt ris med strimlad skinka, svamp mm Recept s.215   Riset är färdigkokt.         Först ska vi fortsätta på temat "Släng inte maten".            Dagens skrivuppgift:  ...

Av Maria - 29 september 2023 06:00

             Mise en place är ett franskt uttryck som betyder "allt på plats" och är ett sätt att förbereda för matlagning som innebär att man ser till att samtliga ingredienser och redskap som behövs finns tillgängliga och är i ordning. ...

Av Maria - 24 september 2023 07:45

    Gör så här:   1. 125g riven squash (ev. skalad och urkärnad) blandas med 2 krm salt i ett durkslag. Låt stå en stund. 2. Riv lök så det blir ca 1 msk. 3. Krama ur vätskan. 4. Lägg den rivna squashen i en bunke. 5. Blanda i den r...

Av Maria - 17 september 2023 11:44


     Innehåll Denna lektion är tänkt att starta upp undervisningen i hem- och konsumentkunskap under högstadiet. Alla elever har haft undervisning i ämnet på mellanstadiet men det är alltid bra att starta upp med olika grunder i köket. Här går ma...

Av Maria - 25 maj 2023 20:53

Årets tårtor gjorda av åk 8. ...

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards