Alla inlägg under oktober 2011
Eleverna lagade tacopaj med ekologiskt, närproducerat mjöl från "Stora Hällsta" och närproducerad nötfärs från Färinge kött i Heby.
Detta är recept som Mat-Tina skapat. Jag har gjort om det till 2 portioner och ändrat lite. Pajdegen är en mager variant som är lätt att göra och att kavla ut.
Eleverna brukar tycka att denna tacopaj är riktigt god.
Tacopaj 2 portioner
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
20 g smör = kaffemått
0,5 dl mjölk
3/4 tsk bakpulver
Fyllning
150g köttfärs
1/2 liten lök, finhackad
1 tsk smör
2 msk tacokrydda
Topping
1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt
1 dl riven ost
Eleverna lagade tacopaj av närproducerad köttfärs från Färinge kött i Heby och kravmärkt, närproducerat mjöl från "Stora Hällsta".
Recept:
Idag har jag bakat cupcakes med hög hatt efter ett recept från boken "Dekorera cupcakes, kakor och tårtor" av Annie Rigg.
Först bakade man muffins:
75 g hackad mörk choklad
50 g mjukt smör
2 dl farin - eller muscovadosocker
2 vispade ägg
1/2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 lätt rågad msk kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1 1/4 dl gräddfil
1 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält chokladen i vattenbad eller i mikronvågsugn. Rör socker och smör vitt och krämigt. Rör ner de vispade äggen, lite i taget och skrapa ned smeten från kanterna. Tillsätt vaniljen och den smälta chokladen och blanda väl. Sikta samman vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt. Blanda ner mjölblandningen varvat med gräddfilen i äggsmten. Tillsätt kokande vatten och blanda väl till en slät smet.
Fördela kaksmeten i formarna (12 st stora eller 18 st normalstora) till två tredjedelar. Grädda kakorna i ugn i 20 min, kortare tid till de mindre. Kontrollera med en sticka att de är färdiga i mitten. Låt dem sedan svalna på ett galler.
Marshmallowglasyr
3 dl socker
1 msk vatten
4 äggvitor
1 nypa salt
Häll alla ingredienser i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med kokande vatten. Vispa sakta tills sockret har smält och blandningen blivit till skum. Fortsätt att värma tills termometern visar minst 60 grader. Häll blandningen omedelbart i en skål och vispa i ca 3 min tills glasyren är styv och blank. Använd den sedan direkt.
Fyll spritspåsen med marshmallowglasyr. Spritsa glasyren i en form av en kon på kakorna men spritsa inte ända ut i kanten utan lämna ca 5 mm bred kant innanför papperskanten runt om. Låt glasyren stelna minst 30 min innan den täcks med chokladglasyr.
Chokladglasyr
300 g hackad mörk choklad
2 msk solros- eller jordnötsolja
Smält samman choklad och oljan över ett vattenbad i en kastrull med kokande vatten. Rör blandningen till en slät och fin glasyr. Låt den svalna ca 10 min innan den används.
Använd en liten och djup skål så att cupcakeskakorna kan doppas i glasyren utan att tryckas ihop. Håll kakorna upp och ned och doppa glasyrtoppen i chokladglasyren. Låt överflödig glasyr droppa tillbaka ned i skålen. Hela glasyrtoppen ska vara täckt med choklad. Låt glasyren stela i fem min.
Strö slutligen strössel över hela toppen och låt sedan chokladglasyren stelna helt.
Har fått förfrågan om receptet på falafel. Receptet har jag tagit ur Interskols "Hem- och konsumentkunskap".
Falafel 2 portioner
2 1/2 dl kokta kikärter
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl klippt persilja
1 msk vetemjöl
2 krm salt
2 krm spiskummin
1 krm mald koriander
1krm svartpeppar
1 krm bakpulver
Till stekning
1 msk matolja
Serveras med en sås gjord på matlagningsyoghurt smaksatt med salt och vitlök.
Det som är roligt är att de allra flesta elever tycker falafel är helt ok att äta vilket de inte tror i början av lektionen. Men så är det med det mesta som vi gör.
Eleverna har lagat vegetarisk mat; falafel, klyftpotatis, kall sås och sallad. Se planering:http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2011/10/05/6379157-lektionsplanering-for-vegetarisk-mat-ar-8/
Idag har eleverna lagat vegetarisk mat - falafel, ugnsrostade rotfrukter, sallad och kall sås. Se planering: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/sok/text-vegetarisk+mat/