Alla inlägg under september 2012

Av Maria - 23 september 2012 14:02

                                     
 
 

ANNONS
Av Maria - 23 september 2012 13:48

Idag fick vi göra ett unikt besök hos Pasta de Alba i byn Monte San Giusto. En småskalig produktion som levererar till olika finkrogar och andra som vill ha en exklusiv pasta. Vi lärde oss om både ursprung och tillverkning.

                   

             

ANNONS
Av Maria - 23 september 2012 13:44

När vi var på en vingård fick vi vara med att pasta. Pastan gjordes på durumvete och ägg (100g mjöl och 1 ägg per person) lite salt, persilja och lite olja.

                   


 

Av Maria - 23 september 2012 13:41

Varje tisdag med start kl. 08:00 är det en stor marknad i Pesaro. Här köpte jag lite korv och skinkor.

               

Av Maria - 23 september 2012 13:32

På denna byfest fanns en mängd små matstånd med en mängd av regionens delikatesser som man åt sittande vid långbord. Jag åt allÁscolana som är köttfärsfyllda stora oliver som friteras, ploenta som är en typ omelett med majsgryn med typ någon stuvning till, rostade bondbönor och ett troligt gott majsbröd. Man kunde också köpa rostad majs.

         

Av Maria - 18 september 2012 19:33

Idag var vi i staden Urbino. Det är en riktigt gammal stad som också är en universitetstad. Gammal fin bebyggelse från 1400-talet. Vi som vanligt en lång lunch och därefter åkte vi till en av grundarna till slow food, Beltrami. Han och hans familj gör pecoroniost som är alldeles något extra. Lagringen sker i kalkgrottor utan kylanläggningar vars väggar är klädda med halm. Pecoroniost gör de av får- och getmjölk.
Vi provsmakade också olivolja - riktig jungfruolja. Utan 100 kg oliver får de ut 15 liter.

Detta är en av grundarna till Slow food, Beltrami.

             
Av Maria - 17 september 2012 23:25

Vi var på tryffeljakt utanför Acqualagna. Vi hittade både vit och svart tryffel. Tryffeljägaren "odlar" hassel och ek eftersom tryffeln gillar att växa vid deras rötter. Tryffeljägaren använder sig av väldresserade hundar som känner vittring av tryffels speciella doft. Det doftar som av vällagrad ost, inte speciellt gott, men ihop med mat blir smaken förträffligt. Det var gott som gratinerad på bröd, potatis, i äggröra/omelett, i olja och mycket god i balsamvinäger. Tryffeln avger en stark doft så lägger du den i en burk med okokta ägg eller ris så får dessa en smak av tryffel.Vi köpte picoroniost, salsicca, olivolja och vinäger med tryffel.
Jag gav tryffeljägaren torkade trattkantareller. Han uppskattade gåvan och gav mig en vit tryffel vilketbetingar ett värde av 1000-2000 euro kilot!


 

                     


Efter tryffeljakten köpte vi produkter som olja, vinäger, korv och pecorinoost som var smaksatta med tryffel.


Vi åt en lunch bestående av olika tryffelrätter; gratinerad smörgås, äggröra, gratinerad potatis, kalkon med grönsaker, risotto. vi avslutade med en läskande sorbet.

               

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se