Alla inlägg under september 2012

Av Maria - 16 september 2012 17:59

Lunchen bestod av två pastarätter: pasta med någon tomatssås och ravioli med lardo. Lardo är vildsvin som saltas och sedan läggs i marmor kar. Fettet smälts ner och hälls över raviolin. Som huvudrätt serverades kalv och potatis. Till dessert sorbetta. En rinnande sorbet med citronsmak.

Av Maria - 16 september 2012 09:58

Första frukosten på hotellet.

Italienarna äter inte så här till frukost utan det blir ofta en capuccino och en fylld croussiant med marmelad, vanilj eller nutella. Sista dagen hade vi en svensk guide som bott i Italien i 27 år. hennes barn åt en ovanligt "bra" frukost. den ena åt hårt bröd med kaviar (finns att köpa på Ikea) och O´boy och den andra yoghurt och flingor.

 

Av Maria - 15 september 2012 23:45

Maten var över förväntan. Först var det antipasti med en mängd rätter som nästan alla smakade bra. Det som var extra gott var olive all'Ascolana som är köttfärsfyllda oliver som friteras, recept: http://www.receptsamling.com/ricette/oli...ette/olive_asco.html . Det är en specialitet från regionen Le Marche. Det fanns gratinerade pilgrimsmusslor, ostron och en mängd skaldjursrätter. Till huvudrätt serverades grönsaksgratinerad piggvar och någon typ av torskfisk. Efterrätterna var ok, godast var creme brulee och den färska frukten.

Av Maria - 15 september 2012 19:37

Till antipasti serverades ett bröd som heter Piadina. Romerska soldaterna bakade detta bröd ute i fält. Det bakades på heta stenar. I många recept på Piadina har man inte jäsmedel alls.


Här är receptet:


1 kg mjöl
30g salt
16g bakpulver
16g bikarbonat
180g ister
2 glas vatten


Gör en tjock deg och låt den vila en stund. Dela degen i bollar som väger 100-120g styck. Kavla dessa till tunna kakor och grädda dem på båda sidor i torr stekpanna.





Av Maria - 15 september 2012 19:13

Lunchen i Ravenna bestod av än mängd antipastirätter.

Av Maria - 15 september 2012 09:00

Har nu mellanlandat i Amsterdam på vår färd till Italien. Ska resa vidare till Bologna och därifrån till Pesaro, Le Marche. På vägen till Pesaro ska vi äta i Ravenna på privatpalatset Palazzo Rasponi från 1400-talet som blev restaurangen Ca? de Ven år 1975. Husets och stadens specialitet är brödet piadina som tillagas på plats. Till detta bjuds kallskuret, ost och grillade grönsaker.





Av Maria - 14 september 2012 11:08

Idag tillagade eleverna "nyttigare" fish and chips enligt vårt OS-tema.

                       

Av Maria - 14 september 2012 09:27

Idag gjorde eleverna "nyttigare" fish and chips enligt vårt OS-tema.

             

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards