Alla inlägg under september 2009
Denna vecka har Caroline Eklöv och hennes kollegor från VAFAB varit och föreläst om betydelsen av att sortera våra sopor och om hållbar konsumtion.
Eleverna fick se en bra film om hållbar konsumtion.
http://outsidethebox.nu/themovie/
Efter föreläsningen fick de reda toppreda och bottenreda med potatismjöl. Det blev en saftkräm med bär och en äppelkräm.
Denna vecka pratar vi om hur man får matpengarna att räcka längre. Ett bra sätt är att läsa jämförpriserna.
Ett annnat sätt är att handla mätt - det är faktiskt mitt bästa spartips!
Eleverna fick göra dessa uppgift som jag tagit från Dolceta - en konsumentutbildning på nätet.
http://www.dolceta.eu/sverige/Mod4/spip.php?article111
http://www.dolceta.eu/sverige/Mod4/spip.php?article110
De tillagar egen kolasås som de räknar ut pris och kilopris på samt gör en smakbedömning. De jämför sina resultat med köpt kolasås.
De såg också en film om hållbar konsumtion.
Eleverna tränade på att göra redningar + att skriva reflektioner om resultatet.
De gjorde en svamp/skinkstuvning som gratinerades på en smörgås.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5382080561386541153&authkey=Gv1sRgCIKJ1_qTqNCx8gE&feat=email
Eleverna gjorde svamp/skinkstuvning som de gratinerade på smörgås.
Se bilder via denna länk:http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5381335634221816609&authkey=Gv1sRgCPaJtJbzu8GWEw&feat=email
Idag bakade jag valnötsbröd efter detta recept:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/valnotsbrod-1.940716
Jag bakade ut till portionsbröd som är lätta att ta fram ur frysen styckevis. Misstänker att endast jag i familjen uppskattar brödet eftersom det är nötter i det. Brödet blev väldigt gott. Basen är en surdeg och det är mycket valnötter i det. Jag bakade ut satsen till 24 portionsbröd och gräddade dem i 13 min.
Förra helgen hittade vi några trattkantareller men nu finns det gott om dem. Det blir eleverna i Vallagruppen och 8B1 som får göra svampstuvning på dessa. Stuvningen läggs på smörgås som gratineras i ugn.
Såg "Tinas Cookalong" på webben och tillagade hennes meny till vår lördagsmiddag:
Allt var lättlagat, gott och till ganska bra pris.
Se recept via denna länk:
http://recept.nu/1.300660/2009/08/28/tinas_cookalong
Eleverna tränar på att göra olika vetemjölsredningar och att skriva reflektioner kring resultatet.
De får göra varm smörgås med svampstuvning.
Se bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5380167280087837745&authkey=Gv1sRgCLP7_8uy7NTQ-gE&feat=email