Alla inlägg under september 2009

Av Maria - 16 september 2009 17:33

Denna vecka har Caroline Eklöv och hennes kollegor från VAFAB varit och föreläst om betydelsen av att sortera våra sopor och om hållbar konsumtion.

  

  

 

   

  

Eleverna fick se en bra film om hållbar konsumtion.

http://outsidethebox.nu/themovie/


Efter föreläsningen fick de reda toppreda och bottenreda med potatismjöl. Det blev en saftkräm med bär och en äppelkräm.


  


    


Av Maria - 16 september 2009 17:15

Denna vecka pratar vi om hur man får matpengarna att räcka längre. Ett bra sätt är att läsa jämförpriserna.


  


Ett annnat sätt är att handla mätt - det är faktiskt mitt bästa spartips!


Eleverna fick göra dessa uppgift som jag tagit från Dolceta - en konsumentutbildning på nätet.

http://www.dolceta.eu/sverige/Mod4/spip.php?article111

http://www.dolceta.eu/sverige/Mod4/spip.php?article110

De tillagar egen kolasås som de räknar ut pris och kilopris på samt gör en smakbedömning. De jämför sina resultat med köpt kolasås.


  


De såg också en film om hållbar konsumtion.

http://outsidethebox.nu/themovie/

Av Maria - 16 september 2009 17:12

Eleverna tränade på att göra redningar + att skriva reflektioner om resultatet.


De gjorde en svamp/skinkstuvning som gratinerades på en smörgås.  


Se flera bilder via denna länk:

http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5382080561386541153&authkey=Gv1sRgCIKJ1_qTqNCx8gE&feat=email

Av Maria - 14 september 2009 16:52

  

Eleverna gjorde svamp/skinkstuvning som de gratinerade på smörgås.


Se bilder via denna länk:http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5381335634221816609&authkey=Gv1sRgCPaJtJbzu8GWEw&feat=email

Av Maria - 13 september 2009 13:56

Idag bakade jag valnötsbröd efter detta recept:

http://www.dn.se/mat-dryck/recept/valnotsbrod-1.940716


Jag bakade ut till portionsbröd som är lätta att ta fram ur frysen styckevis. Misstänker att endast jag i familjen uppskattar brödet eftersom det är nötter i det. Brödet blev väldigt gott. Basen är en surdeg och det är mycket valnötter i det. Jag bakade ut satsen till 24 portionsbröd och gräddade dem i 13 min.

  


Av Maria - 13 september 2009 13:48

Förra helgen hittade vi några trattkantareller men nu finns det gott om dem. Det blir eleverna i Vallagruppen och 8B1 som får göra svampstuvning på dessa. Stuvningen läggs på smörgås som gratineras i ugn.

  

Det finns en hel del blåbär kvar i skogen...  

Av Maria - 12 september 2009 18:14

Såg "Tinas Cookalong" på webben och tillagade hennes meny till vår lördagsmiddag:

  • Kryddkokta blåmusslor med lime
  • Kantarelltoppade färsbiffar med sallad
  • Melon med mynta och äpple- och citrongranité

Allt var lättlagat, gott och till ganska bra pris.

        

Se recept via denna länk:

http://recept.nu/1.300660/2009/08/28/tinas_cookalong


Av Maria - 11 september 2009 09:26

  

Eleverna tränar på att göra olika vetemjölsredningar och att skriva reflektioner kring resultatet.


De får göra varm smörgås med svampstuvning.


Se  bilder via denna länk:

http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5380167280087837745&authkey=Gv1sRgCLP7_8uy7NTQ-gE&feat=email

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards