Alla inlägg under september 2009
Eleverna tillagade pasta och skinksås. Se tidigare inlägg.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5385046872640103201&authkey=Gv1sRgCJWtlP6D7_HyDA&feat=email
Eleverna tillagade pasta och skinksås. Se tidigare inlägg.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5384673495359619649&authkey=Gv1sRgCIKF543ZmL-ikgE&feat=email
Eleverna tillagade pasta och skinksås. Se lektionens upplägg under inlägget med 8B1.
Vår rektor Mats Hägglund besökte denna lektion.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5384673084675196849&authkey=Gv1sRgCJ_Im9e70ama1AE&feat=email
Eleverna lagade skinksås och pasta.
Mål med lektionen
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5384280957756327457&authkey=Gv1sRgCLbEgrHBlJqK5AE&feat=email
Idag startade elevens val att baka hällbröd. Kursens beskrivning:
Vi bakar svenska varianter av tunnbröd/hällbröd och olika utländska sorter. Att baka på häll är den äldsta formen av att baka bröd, vilket finns i alla kulturer. Vi på skolan har köpt in en stekhäll som lämpar sig för att baka tunnbröd på. När vi bakar så kommer vi att använda mjöl från ”Stora Hällsta”. Kvarnen ligger strax utanför Sala och de levererar mjöl direkt från kvarnen. De producerar kravmärkt mjöl. Recepten kommer att sammanställas av er eleverna till en samling som kan publiceras både digitalt och i pappersform, med recept och bilder. Kursen kommer att vara på måndagar och riktar sig framförallt till elever i år 9. Ni ska vara beredda att arbeta över för att på så vis få ett längre pass som passar ämnets karaktär. Det innebär att ni blir lediga ett par lektionstillfällen.
Lektionen fungerade bra. Eleverna var ca 4-5 peroner i varje grupp som gjorde ett sats tunnbröd med hjälp av assistent. Brödet gräddades både på häll och i torr stekpanna.
Eleverna kommer att arbeta 100 min varannan vecka så nästa vecka så blir de lediga.
Tillagningstid: 2 timmar
Ingredienser:
Beskrivning:
Ett gott och snabbakat tunnbröd som är en god ersättning för det tunnbröd som så få har möjlighet att baka i murad ugn.
Tillagning:
Smält matfettet. Häll på mjölken. Värm alltsammans till fingervärme, 37 grader. Lös upp jästen i lite av degspadet i degbunken. Tillsätt resten av degspadet och de övriga ingredienserna. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
Dela den lösa degen på arbetsbänken i 15 delar. Rulla dem till släta bullar. Kavla ut dem på väl mjölad arbetsbänk till knappt 1/2 cm tjocka kakor. Använd gärna kruskavel. Rulla upp dem på kaveln. Borsta noga av överflödigt mjöl.
Lägg försiktigt ner kakorna en i taget i varm, torr stekpanna på spisen. Grädda cirka 2 minuter på var sida på medelstark värme.
Kakorna kan också gräddas på het plåt i 275 grader varm ugn cirka 3 minuter på var sida. Låt kakorna svalna på galler, väl täckta med bakduk.
Servera helst tunnbrödet nygräddat med smör. Nytinat från frysen är det också gott.
Idag tillagade eleverna pasta och skinksås.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5383943103473541425&authkey=Gv1sRgCO7EiLCL9q74tAE&feat=email
Idag tillagade eleverna pasta och skinksås.
Se flera bilder via denna länk:
http://picasaweb.google.se/lh/sredir?uname=hagblad&target=ALBUM&id=5383943300941875217&authkey=Gv1sRgCIuE7Jb5-cnTZw&feat=email
Idag har jag lagat de rätter som Tina lagade i program 2:
Förrätt: Kramad tomatsallad med mozzarella
Förrätten var helt ok men jag hade mer ansjovis i salladen. Tog vanliga tomater i salladen. Det var mycket gott med ansjovis och dill i tomatsalladen.
Varmrätt: Bakad koljafilé med morötter, kalamataoliver och silverlök
Huvudrätten var en ordinär vardagsrätt.
Efterrätt: Bakad pumpa till ost med sirap och nötter
Tyvärr hittade jag ingen pumpa, fast jag var i alla livsmedelsbutiker i Sala. Kanske är det en rätt att laga senare på säsongen. Jag tog en honungsmelon som jag ändå hade hemma. En ok rätt men inte mer.
Middagen får bara betyg 3 av 5.
Se recept via denna länk: http://recept.nu/1.300660/2009/08/28/tinas_cookalong