Senaste inläggen

Av Maria - 14 september 2016 10:15

1. Först går vi igenom livsmedelshygien. Vad är viktigt att tänka på? Keynote.

 







Nu är dessa lappar uppsatta i alla kök för att påminna er om hur ni ska diska.

   


3. Ni ska få ångkoka lax i eget spad genom att ha laxen i ett slutet kärl som tillagas ovanpå potatisen som kokas i en kastrull. Till det får ni göra en kall sås av gräddfil och eventuellt hemgjord majonnäs. Dill och citron samt morötter och ärtor.

 

4. Ni ska lägga upp maten enligt tallriksmodellen.

 




5. Ni ska också utvärdera arbetsprocess och måltid utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö. Detta som en kommentar på HK-bloggen. Skriv initialer och klass eller meddela mig er signatur. Fördelen att synliggöra alla utvärderingar är att ni på så vis ser hur olika utvecklade de kan vara och att ni ska lära er av varandra.


Skriv detta i din kommentar:


Fördelar och nackdelar med tillagningsmetod utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Fördelar och nackdelar med måltidens sammansättning utifrån Hälsa, Ekonomi och Miljö.


Egen slutsats.




     

    

    

  

                 

  

Redskap till att göra potatismos

 

  

Potatisstöt

 

 

 


Potatispress



   

    

Elvisp

 

 

 


       


 


På SVT1 går det en serie med Michael Mosley som heter ”Sanningen om nyttigare mat”. Michael Mosley arbetar som medicinsk journalist och har hjälp av ett läkarteam. De ska undersöka förvirrande reklam, rubriker och hälsorön. Vi får en hel del motsägelsefull information så det är svårt att veta vem man ska lita på.



D-vitamin


Under lång tid så har vi varit medvetna om farorna med solsken. Men nu kanske vi står vid en vändpunkt. Solsken är bra i små doser för att det höjer halterna av D-vitamin, även kallat ”solskensvitaminet”. Det ultravioletta ljuset påverkar huden så att det bildas D-vitamin i huden.


D-vitaminbrist har kopplats till allt från hjärtsjukdom till cancer. Vi behöver D-vitamin för att undvika benskörhet. Mer än hälften av oss nordbor har för lite D-vitamin.


Michael Mosley och hans team testar olika metoder för att höja D-vitaminnivån hos en grupp människor som inte kommer ut i solen särskilt ofta. Gruppen arbetar inne hela dagarna på ett kontor.


Mer än hälften av försökspersonerna har tillräckligt med D-vitamin. Resten skulle må bra av att höja sina värden eftersom brist kan ge allvarliga problem med skelettet.


De blev slumpmässigt indelade i tre olika grupper för att testa olika råd:


Grupp 1 ska ut i solen 10 min varje dag. Att sitta vid ett fönster duger inte. Det krävs direkt solljus.


Grupp 2 får tillskott i tablettform.


Grupp 3 ska äta tre portioner fet fisk i veckan.  Totalt 300g.


Fet fisk är en erkänt bra D-vitaminkälla. Fisken är noggrant utvald eftersom bara fet fisk innehåller mycket D-vitamin. Det är exempelvis lax och makrill.


Alla försökspersoner bär en ljusmätare så att de kan ta hänsyn till det när de mäter deras D-vitaminhalter. Resultatet analyseras efter tre veckor av professor Helen Macdonald.


Efter tre veckor gav alla metoder resultat. Resultatet var anmärkningsvärt lika, vare sig det var sol, tillskott eller fet fisk. Nästan alla försökspersoner fick märkbart högre D-vitaminhalt men störst hos de som riskerade D-vitaminbrist.


Fördelarna med solsken är att det är gratis. Men för mycket kan ge hudcancer så man måste skydda sig. Det räcker med att rulla upp skjortärmarna.


Fisk är en bra källa för D-vitamin och andra näringsämnen. Men det finns oro för föroreningar i fisk. Man rekommenderar kvinnor i fertil ålder att begränsa sitt intag av fet fisk.


Tillskott i tablettform är bra för dem som riskerar brist och har en mörkare hud. Men man ska inte överdosera D-vitamin eftersom för mycket kan skada njurarna.



Omega 3

En sorts fett har verkligen stjärnstatus - Omega 3. Denna fettsyra bygger upp cellerna och är en viktig beståndsdel av vår grå hjärnsubstans. Det skyddar mot hjärtsjukdomar och troligen även mot stroke och demens. Fet fisk innehåller mycket Omega 3. Fet fisk som lax ger mer än 20 gånger mer Omega 3 än torsk. Strömming och makrill är också bra källa till Omega 3. Feta fiskar lagrar sitt fett i köttet medan magra fiskar lagrar sitt fett i levern. 

Minst en portion fet fisk i veckan ska vi äta men gärna tre. 



Pris

Laxen som var färsk kostar 109 kr per kilo (extrapris). En normalportion ligger på 140 gram och den kostar ca 15 kr.

Potatis ca 9 kr per kilo. En medelstor potatis kostar knappt en krona. Likaså en morot.

Gräddfil kostar 3-4 kr per dl. Frysta gröna ärtor ca 0:50 kr per dl.  Citron 3-4 kr per styck. 


 


Av Maria - 9 september 2016 10:45

På hyllkanterna i butiken finns prisinformation. I det gula fältet finns jämförpris. Jämförpris talar om vad en vara kostar per kilo/liter/tvätt. Det underlättar för vi ska kunna göra medvetna ekonomiska val men det säger inget om kvalitén...

 


Lektionens uppgift:


1. Gå in på mitt webbibliotek och kopiera och klistra in i ett worddokument. https://docs.google.com/document/pub?id=1PKhktDqX2pnOW-aXAWWnmG0EhEW_39MdPVvaZiQ77lI


 eller se bifogad uppgift på Schoolsoft under HK lektionsplanering.


2. Räkna ut priset på hemgjord kolasås.


3. Tillaga kolasås.


4. Väg såsen och notera vikten.


5. Räkna ut jämförpriset på den hemgjorda kolasåsen.


6. Hur mycket sparar man på att göra sin egen kolasås per kilo?


7. Smaktesta och fyll i smakprotokollet.


8. Maila din arbetsuppgift till mig samt spara den i HK-mappen.


8. Fortsätt med budgetuppgiften.



Av Maria - 7 september 2016 09:45

Vi ska börja med att se till att alla gör en utvärdering av måltiden från förra gången.

         




Tallriksmodellen

 

Med hjälp av tallriksmodellen kan du enkelt sätta ihop en bra lunch och middag. Det innebär måltider med lagom mycket fett, protein, kolhydrater och kostfiber och mycket näringsämnen som vitaminer, mineraler och antioxidanter.


Det finns tre olika varianter beroende på hur aktiv man är fysiskt:

 


Dagens utvärdering:

 
 
  Nu finns dessa lappar uppsatta för att påminna er hur man ska diska

   

Av Maria - 1 september 2016 07:54

The Big 5 i hem- och konsumentkunskap


https://docs.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5RDVKMzVUX3JrQ28/edit?usp=sharing




Bedömning i hem- och konsumentkunskap via Schoolsoft


     


  




 

Introduktion



Matlagningsmetoder


Stekpannebröd


Av Maria - 31 augusti 2016 11:00



 

KRAV

Vad betyder KRAV?

KRAV-märket är den mest kända miljö-märkningen i Sverige. KRAV-märket visar att en vara är ekologiskt producerad. Det betyder att den är producerad med hänsyn till naturen, klimatet, djuren och människorna.



KRAV-ekologisk mat odlas på ett sätt som är bra för miljön, utan kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel. Istället använder sig bonden av naturlig gödsel och hittar miljövänliga sätt att få bukt med ogräs, skadeinsekter och sjukdomar. Det betyder till exempel att vattnet blir renare, att energiåtgången kan bli lägre och att fåglar, bin och fjärilar trivs runt odlingarna.


Hälsa

 Det har visat sig att det är högre halter av det hälsosamma fleromättade fettet omega-3 i mjölk och kött från ekologiskt uppfödda djur. Detta beror på att ekologiska djur äter mindre kraftfoder och mer gräs.

När du äter KRAV-märkt mat så vet du att det är mat, fri från onödiga tillsatser som onaturliga färgämnen och konstgjorda smakförstärkare. Har du hört talas om e-nummer? Det är tillsatser som är godkända av EU-kommisionen. Av 300 E-nummer tillåter KRAV drygt 40 stycken.


Eftersom KRAV inte tillåter användning av bekämpningsmedel i odlingen innebär det att bonden slipper handskas med gifter i sin vardag. Det mår alla bönder bättre av, men kanske har detta störst betydelse för bönder i många utvecklingsländer där man fortfarande använder vissa sorters bekämpningsmedel som är så pass hälsofarliga att de är förbjudna i Sverige.


Ekonomi


Ofta är KRAV-märkta produkter dyrare.

Exempel: Vetemjöl från Stora Hällsta 16kr för 2 kg

Kungsörnens vetemjöl köpt på Coop 13 kr för 2 kg


Att reflektera över: Har alla råd att köpa KRAV-märkta produkter?


Miljö


När du handlar KRAV-märkt slipper människor, djur och växter att utsättas för kemiska bekämpningsmedel. Idag vet forskarna att bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera. Forskarna vet också att bekämp­nings­­medlen läcker från åkern till sjöar och vattendrag. Naturvårdsverkets prover visar att det finns bekämpningsmedelsrester i våra vattendrag och att de även kan spridas till regnvatten och grundvatten.

Det är bra för den biologiska mångfalden. Fler djur och växter kan leva i och omkring ett hållbart lantbruk. Det är bättre för djuren eftersom de får bejaka sitt naturliga beteende.


Närproducerat

Vad betyder det? Det finns regler kring detta. Man får helt enkelt vara kritisk till det begreppet och läsa varifrån produkten kommer.


Stora Hällsta ligger 4,1 km från Vallaskolan


Färinge Kött ligger 31,3 km från Vallaskolan


 


    


Tacopaj


Eleverna tillagar Tacopaj med närproducerat och krav-märkt mjöl från Stora Hällsta, närproducerad köttfärs från Färinge kött i Huddunge by och mjölk från Grådö mejeri.


Tacopaj 2-3 portioner


Eleverna brukar tycka att denna tacopaj är riktigt god.



Tacopaj 2 portioner


Pajdeg


1,5 dl vetemjöl

20 g smör eller olja  = kaffemått

0,5 dl mjölk

3/4 tsk bakpulver


Fyllning


150g köttfärs

1/2 liten lök, finhackad

1 tsk smör

2 msk tacokrydda


Topping


1 dl crème fraiche eller matlagningsyoghurt

1 dl riven ost


1. Värm ugnen till 175 grader.


2. Blanda samman alla ingredienser till pajdegen i en bunke. Kavla ut, lägg i form och ställ åt sidan. I skolan använder vi två portionsformar eller en form på 15 cm i diameter.


3. Fyllning: Fräs lök i smör. Tillsätt kryddor och fräs ett par minuter. Smula ner färsen och stek tills den är färdig. Lägg upp i pajskalet.


4. Toppning: Blanda crème fraiche/matlagningsyoghurt och nästan all riven ost. Bred blandingen över färsen. Strö över resten av osten och grädda i ugn ca 35 min.



Tacopaj 5-6 portioner


 






 








Av Maria - 21 augusti 2016 12:20

Pedagogisk planering – Mat, måltider och hälsa

https://docs.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5bGZsUFpvS0dmMmc/edit?usp=sharing


The Big 5 i hem- och konsumentkunskap

https://docs.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5RDVKMzVUX3JrQ28/edit?usp=sharing


Bedömning i hem- och konsumentkunskap via Schoolsoft

     

  



Rutiner på HK:

  

     



Ni kommer att få göra en toscansk brödsallad med inspiration från en av mina matresor. Ni kommer använda tomater och gurka från Norrängens trädgård (närproducerat!), lök, blekselleri och bladpersilja. brödkrutongerna steker ni i smör eller närproducerad ekologisk rapsolja från Väsby Gård. Sås gör ni av turkisk yoghurt, vitlök och italiensk salladskrydda.


  

  


Länk till matbilder från resan i Toscana: http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/kategori/282277-matresa-till-toscana/

Av Maria - 30 juni 2016 07:36

Passar bra till ha ha som en påse till nybakat bröd.

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards