Senaste inläggen

Av Maria - 12 oktober 2015 20:40

I helgen var jag och Kerstin Jar på Choklad- och bakfestivalen på Stockholmsmässan. Vi deltog i flera aktiviteter i baklabbetpå. Vi började med att baka ekologisk variant av Ballerina och Singoalla kakor med konditorerna Helena Andersson och Karin Johansson från Konditori Genuin. De har sedan 2009 drivit Saltå kafé i Järna. Helena och Karin har flera års erfarenhet från bland annat NK konditoriet, Berns, Hasselbacken Hotell & Konferens. Deras vision är att servera bröd och bakverk helt utan tillsatser. De är övertygade om att den rena maten är den som är bäst för människan och miljön i det långa perspektivet. De anser att det är bättre att äta en godare, lite mindre bulle med ekologiska råvaror av högsta kvalité än en större med tillsatser som färg, konserveringsmedel och aromer.

   


Fina minitårtor från Konditori Genuin:

   

     

     



Smörkrämen till fyllningen ska vispas länge för att bli fluffig och vit. 



Nougatfyllningrn mixas länge i en matberedare tills 60°C uppstår och då tillsätter man chokladen som smälter ner i smeten.

            
 

'

Sedan gjorde jag marsipanrosor och nejlikor med Pierre Ekelöf. Läs här om Pierre (repotage i Allt om Mat.

   



  


  


  
  


   

  




Vi bakade också Triple Everything = goda cookiies med tre sorters choklad med Gustaf Mabrouk. Gustaf blev årets konditor 1995 då han bara var 19 år gammal.

         

  



Tillsammans med Gustaf Mabrok gjorde vi goda praliner, Pepparkaksganache.

      

      


T

Tips och tricks fick vi lära oss för att göra enkla choklad dekorationer för att dekorera dina tårtor och bakelser. Frida Bäcke är chefskonditor/bagare på Magnus Johanssons Bageri & Konditori i Stockholm samt vinnare av Nordic Global Pastry Cup.


   


  

  


Tillsammans med Sara Hultberg bakade vi wienerbröd.  I några år jobbade hon som konditor i New York, innan hon via Norge började som chefskonditor på taverna Brillo i Stockholm. År 2014 utnämndes hon till Årets Konditor, och våren 2015 jobbade Sara som konditor på Franzén NK.

        





Lite andra bilder från mässam:

                    


Fick en kram av Sebastien Boudet

   


Av Lelila Lindholm kööpte jag bland annat ett fint förkläde.

  

Av Maria - 9 oktober 2015 11:59


 

Av Maria - 9 oktober 2015 10:51

Nu har jag varit iväg på en fantastisk matresa med Matmagasinet och Go Slow Travel igen. Denna gång åkte vi till Apulien. 

Regionen Apulien ligger precis över klacken i det karaktäristiskt stövelformade Italien och är en smältdegel genom seklers möten mellan öst och väst. Banden till antikens Grekland är fortfarande tydliga på många håll men även normander, fransmän och spanjorer har lämnat spår i denna vackra region.
Här finns världsarven Alberobello med sitt sagolandskap av trulli och det mytiska befästa Castel del Monte.

Apulien är Italiens hjärta beträffande produktion av olja och pasta. Redan under medeltiden var detta en blomstrande matmarknad och Dante diktade om ”Apuliens lyckosamma jordar”.
Vi gjorde olika gastronomiska utflykter och njöt av landskapet. Vi provade färska ostar, guldskimrande olivolja och Apuliens kända pasta; orecchiette. 

 

Första dagen  (torsdag) åkte vi hem till Barbro Guaccero direkt från flygplatsen. Barbro tog emot oss med en middagsbuffet. Hon bjöd frikostigt på god mat och dryck. 

 

           

 

Sedan tog det ca en timme med buss för att komma till vårt första boende som är Masseria Torricella. Masseria är en typ av gård som fungerar som ett hotell och restaurang. Man serverar och säljer egna produkter som exempelvis olivolja.  Vår går odlade alla grönsaker som de använder i sin matlagning på restaurangen.

 

         

 

På fredagen åkte vi till den unika trulli-staden som utnämnts till världsarv av Unesco.

 

 

 

Här börjar vi med att besöka Cantine Albea där det fanns ett museum med olika redskap för kök och hem.

 

               

. Därefter besöker vi en trullo för att se hur det ser ut inuti den konformiga gamla byggnaden. Här får vi provsmaka några typiska produkter; salta taralli-kakor, friterade smaksatta bönor och den typiska mandelkakan.

 

 

Jag köpte också en god mandelglass.

 

 

Jag köpte ett par kavlar som skårar ut bandspeghetti.

 

Sedan åkte vi med vår buss till Ostuni, den Vita staden, där vi före en promenad beger oss till Masseria Brancati som sedan sekler tillverkar olivolja. Vi fick en rundvisning och provsmakning av deras olja.

               


Detta olivträd är minst 2000 år gammalt!

 

 

Tillbaka på vår egen masseria åt vi middag tillsammans.

       

 

 

På lördagen lämnade vi Masseria Torricella för att bege oss till utkanten av Putignano. Här besökte vi La Querceta där man producerar goda ostar; ricotta, mozzarella, provolone, scamorza och caciacavallo. De hade 400 kor och 200 grisar. Vi fick provsmaka goda ostar. Här köpte jag med mig lite ostar och korvar.

                            

 

Resan fortsätte ut mot kusten och den charmiga lilla kuststaden Polignano a Mare. Här hade vi det ledigt för egna promenader och lunch. Staden är känd i hela Italien för sin goda glass.

 

Sedan åkte vi till  vårt hotell Oriente  I Bari där vi tar in för de sista två nätterna. På kvällen gick vi till restaurangen La Locanda di Federico där vi åt middag. 

   

 

På söndag morgon mötte vi upp vi vår lokalguide Anna för en panoramisk rundtur i Bari. Vi besökte en fiskmarknad.

 

   


 

                   

 

 

Jag smakade havstryffel för första gången. Smakade som en blandning av mussla och av krabbsmör.

 

  

Sedan begav vi oss inåt landet och efter ca en timmes resa nådde Castel Monte, en praktfull medeltida borg med åtta torn i en perfekt cirkel. Den uppfördes år 1240 och dominerar landskapet med sin upphöjda belägenhet.

   

 

Vi fortsätte till den pittoreska lilla staden Trani vars katedral anses vara en av södra Italiens vackraste romanska kyrkor. Delvis på grund av sin magnifika portal men också för sitt unika läge vid hamnen.

 

Efter egen promenader och lite lätt att äta åkte vi den korta sträckan till Trinitapoli och Dispac som är det svenska företaget Matrics leverantör av inlagda grönsaker. Här bjöds det på rundtur och olika smakprover. 

                               

 


På vägen tillbaka till Bari åkte vi förbi saltbasänger.

   

 

Sista middagen i Bari

 

       

 

Enkel och fin dekoration

 

 

Bild från sista morgonpromenaden med dopp i ett underbart härligt och varmt Adriatiskt hav.

 

     

 

Stort tack till Lena Pålsson och Maud Onnermark!

 

 

 

 

Av Maria - 6 oktober 2015 12:26

https://glosor.eu/matcha-orden/matlagningstermer.2781097.html



Ni ska göra en bottenredning med fett genom att göra en svampstuvning. En stuvning är en tjock sås. Att reda är att ge en stuvning lagom konsistens genom tillsats av ex. mjöl. Ni ska bre denna stuvning på en smörgås och gratinera (=färgsätta i ugn) med lite ost på toppen. 



 

Sedan ska vi göra en en reflektionsuppgift https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5dHhlOGV6N0pTR00/view?usp=sharing


   
 


Av Maria - 2 oktober 2015 19:33

Ännu en gång reser jag till Italien på en matresa. Denna gång till Apulien/Puglia som ligger på klacken av Italien. Även denna gång med Maud Onnermark från Matmagasinet och researrangör Lena Pålsson från Go Slow Travel.

Vi bor på en gård/masseria som bland annat producerar olivolja. Denna region har flest olivträd, 60 miljoner träd. Vissa är så gamla som 2000 år.

[Bild]

[Bild]

[Bild]

Vi har provsmakat olika söta och salta tilltugg som tarallikakor, friterade smaksatta bönor och mandelkakor.

[Bild]

Detta gjorde vi i en trulli som är speciella hus för regionen och främst i Alberobello.

[Bild]

[Bild]

Här är lite bilder från Masseria Brancati. De första är bilder från källaren där de tillverkat olivolja långt bak i tiden.

[Bild]

[Bild]

Vi var även till ett museum med en hel del gamla strykjärn, tvättbräda, korgar och liknande.

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

Lite matbilder.

[Bild]

[Bild]

[Bild]

God mandelglass

[Bild]

Vi var hemma hos Barbro Guaccero som bott i Italien sedan 70-talet. Hon bjöd på god mat.

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

[Bild]

Av Maria - 28 september 2015 10:36

Mattias Axelsson har gjort en bra presentation av konsumenträtt. 

https://youtu.be/uAROQb7pkzs


Ni ska göra rödbetsbiffar, se detta recept som Linda Wallberg har gjort:

https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5SDF0cnZHOWhHejg/view?usp=sharing


     


  


Av Maria - 20 september 2015 17:27

Vi börjar med att se en informativ video om privatekonomi som Mattias Axelsson har gjort. Det blir en liten repetition.



Sedan ska vi prata försäkringar.


Vilka försäkringar har du? 

Under tiden som ni titttar så skriver ni upp vilka försäkringar som nämn samt om ni fick något tips gällande försäkringar.



Skriv ner varför man bör ha en hemförsäkring? Vilka skador/förluster får man stå för om man bor i en lägenhet?




Ingen jävla försäkring

Skriv ner och motivera varför man egentligen inte behöver separata försäkringar? Varför tror ni att butikspersonalen vill sälja försäkringar?


Sedan får ni laga era planerade måltider eller baka det planerade.

Av Maria - 20 september 2015 08:19

En av de första sakerna jag gjorde med mina elever med hjälp av datorn var att skapa prislistor. På den tiden med mina ekonomigrupper i början av 90-talet. Vi räknade alltid ut priset på olika produkter eftersom de producerade till skolans caféverksamhet. Här kommer en prislista som jag själv har producerat. Länk: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5UUFmaU1aQU9LWkk/view?usp=sharing


          

Presentation


Hej!
Denna blogg skapades av mig maj 2009. Jag heter Maria Hagblad och undervisar i hem- och konsumentkunskap på Vallaskolan i Sala kommun. Här publicerar jag vad vi gör och olika recept. Sidan har också en mängd användbara länkar.

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Fråga mig

38 besvarade frågor

Tidigare år

Länkar

Hitta recept

Arkiv

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards