Senaste inläggen
1. Lyxfällan:
http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2017/04/19/11436897-uppgift-till-programmet-lyxfallan/
2. Budget. Gör uppgifterna 3 + 4.
http://hemkunskapen.bloggplatsen.se/2017/02/22/11418490-privatekonomi/
3. Gå in på på "Hallå konsument" och läs text och se film om konsumentinformation. Finns på flera språk (både text och film).
http://www.hallakonsument.se/ny-i-sverige/
4.. Se film om avtal:
Frågor till filmen
1. Hur lång bindningstid väljer Elias?
2. Vilken blir totalkostnaden för Elias mobil och abonnemang?
3. Det betalningssätt som Elias har valt att göra, innebär att han måste betala varje månad till hela beloppet är betalt.
a. Elias får några olika exempel på hur han kan få sin faktura. Vilka är det?
b.Vilket alternativ blir dyraste
c. Vad är skillnaden mellan e-faktura och autogiro?
4. Elias mamma berättar att hon kommer att bli arbetslös. Har det någon betydelse för Elias?
5. Elias går till affären för att lämna tillbaka telefonen och säga upp abonnemanget. Vad säger försäljaren?
6. Vad tänker du om situationen som uppstod i affären när Elias ville lämna tillbaka sin telefon? Vilket ansvar har Elias, och vilket har försäljaren, om vad som gäller vid avtal om mobilabonnemang och köp av telefon?
Ni ska reflektera och skriva om att välja och hantera kyckling. Ni ska sträva efter att motivera och argumentera i flera steg och göra det så utvecklande ni kan. Passa på att utveckla denna färdighet så att ni kan behålla eller höja ert betyg. Maila uppgiften i PDF-format till maria.hagblad@skola.sala.se.
Se här hur en text gällande färdigheten kan skilja sig från E till A
Se denna intruktionsfilm tillsammans:
Denna uppgift tar ca 50 min att göra.
Lägg ut alla ord framför dig.
Gruppera orden efter hur de hör ihop. Detta gör det lättare att få ihop en bra utvecklande text. Om ni inte förstår ett ord så får ni söka på nätet eller läsa i boken.
Idag ska ni ugnstillaga kyckling och potatis/rotfrukter. Till detta ska ni göra en sås samt en tomatsallad.
Klyftpotatis
Vår goda sås
Idag arbetar vi med att utveckla dessa färdigheter
Genomgång av ivsmedelshygien och produkt
Film om vikten av hygien gällande kyckling
Använd olika skärbrädor
Film "Mycket vatten i fryst kyckling"
Hur kyckling injekteras med vatten
Matlagning
Mitt recept på
Afghani Kabuli Pulao 2port
1. Mät upp 1 ½ dl ris (gärna indiskt basmatiris).
2. Skölj riset i kallt vatten.
3. Blötlägg riset i kallt vatten.
4. Skala och hacka en gul lök fint.
5. Skala och strimla en morot fint.
6. Mät upp följande kryddor på ett fat:
1 krm garam masala
1 krm peppar
1 krm gurkmeja
1 krm kanel
1 krm ingefära
1 krm kardemumma
1 tärning grönsaksbuljong
7. Mät upp ½ dl russin.
8. Skär 125g kyckling i mindre bitar.
9. Mät upp 3 dl vatten.
10. Skala en vitlöksklyfta.
11. Häll av vattnet från riset.
När allt är uppmätt och förberett så är det dags att starta med tillagningen.
12. Häll lite olja i en liten kastrull.
13. Sätt plattan på 2 steg under högsta värme.
14. Låt oljan bli het.
15. Tillsätt lök, morot, kyckling, kryddor och buljongtärning.
16. Låt allt fräsa i oljan några minuter under omrörning.
17. Pressa i vitlök. Tillsätt russin, ris och vatten. Rör om.
18. Lägg på folie, handduk och lock på kastrullen. Därefter en tyngd (ex. en mortel) på locket.
19. Stäng av värmen.
20. Tillaga risrätten på eftervärme i 20 min.
Smaklig måltid!
Länk till recept här: https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5QzRSNnFsQjVuemc/view?usp=sharing
Reflektionsuppgift
Ni ska reflektera och skriva om att välja och hantera kyckling. Ni ska sträva efter att motivera och argumentera i flera steg och göra det så utvecklande ni kan. Passa på att utveckla denna färdighet så att ni kan behålla eller höja ert betyg. Maila uppgiften i PDF-format till maria.hagblad@skola.sala.se.
Se här hur en text gällande färdigheten kan skilja sig från E till A
Instruktionsfilm
Lägg ut alla ord framför dig.
Gruppera orden efter hur de hör ihop. Detta gör det lättare att få ihop en bra utvecklande text.
Vi börjar med att fortsätta med frågorna om matkultur.
Mat efter säsong
I Sverige äter vi mycket rotfrukter, lök och olika kålsorter. Det beror på att denna mat passar att odla i vårt klimat och att de kan lagras under hela vintern och våren.
Odla
Klimat
Lagra
Vinter
Vår
Förr i tiden så åt man den man odlade själv. Det var ovanligt med import och export.
Rotfrukter = ätbara rotdelar
Kålrot
Morötter
Palsternacka
Ingefära
Potatis
Olika löksorter
Silverlök
Gul lök
Rödlök
Purjolök
Vitlök
Olika kålsorter
Vitkål
Broccoli
Blomkål
Vi äter också mycket bär som exempelvis blåbär och lingon samt svamp av olika sorter.
Blåbär, lingon och gula kantareller.
Blåbär
Lingon
Lingon
Lingonsylt
_________________________________________________________________________________________________
Innan ni börjar laga kroppkakor vill jag att ni ska tänka på detta gällande skärbrädor för att undvika korskontaminering.
Vad menas med korskontaminering?
Hur används skärbräderna?
_________________________________________________________________________________________________
Idag ska ni få tillaga kroppkakor som är en typisk traditionell svensk maträtt från förr.
Stekta kroppkakor
Riven kokt potatis, ägg, salt och potatismjöl blandas i en bunke.
Fyllningen består av stekt lök, bacon och peppar.
Man kan ersätta bacon med svamp.
Eller med köttfärs.
Fyll kroppkakorna med fyllningen.
Nyp ihop till bollar.
Koka först i saltat vatten.
Stek sedan i smör eller olja.
Servera med lingonsylt!
_______________________________________________________________________________
Små kroppkakor 2 port
Ingredienser till potatisdegen
Gör så här:
1. Riv potatisen fint.
2. Blanda potatis med potatismjöl, äggula och salt.
3. Arbeta degen så att den håller ihop.
4. Dela degen i 8 bitar.
5. Rulla dem till runda bollar.
6. Platta ut till platta kakor.
Ingredienser till fyllningen
Två alternativ finns nedan. Välj en eller testa båda eller ta både lök, svamp och bacon eller skapa eget recept.
Fyllning 1:
Fyllning 2:
Gör så här:
1. Skala och finhacka löken.
2. Bryn (= steka i smör eller olja tills en ljusbrun färg uppstår) den tillsammans svamp/bacon.
3. Smaka av med krydda och eventuellt salt.
Fyll och tillaga så här:
1. Koka upp 1 ½ liter vatten i en stor kastrull med lock.
2. Tillsätt 1 tsk salt.
3. Fördela fyllningen på potatiskakorna.
4. Nyp ihop noga och forma dem runda.
5. Koka kroppkakorna till de flyter upp.
6. Lyft upp dem och låt de rinna av i ett durkslag.
7. Stek dem hastigt i smör eller olja så att kroppkakorna får fin färg.
Servera med lingonsylt!
______________________________________________________________________________
Film från Studi som handlar om att vara rädd om vår natur där man bland annat tar upp allemansrätten, återanvända, återvinna och biogas.
https://www.studi.se/l/var-radd-om-naturen
_________________________________________________________________________________________________
Film från Studi som handlar om svamp.
Elevens val - Hem- och konsumentkunskap
Globala målen för hållbar utveckling 2030
Genom undervisningen i ämnet hem- och konsumentkunskap ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att värdera val och handlingar i hemmet och som konsument, utifrån perspektivet hållbar utveckling.
- Ställningstaganden vid val av varor och tjänster, till exempel vid inköp av kläder, livsmedel och resor utifrån perspektiven ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
- Hur livsmedel och andra varor produceras och transporteras och hur de påverkar miljö och hälsa.
- Aktuella samhällsfrågor som rör privatekonomi, mat och hälsa.
Eleven kan föraresonemang kring konsekvenser av olika konsumtionsval och handlingar i hemmet utifrån frågor som rör en hållbar social, ekonomisk och ekologisk utveckling.
Eleverna kommer att bli bedömda gällande kunskapskravet ovan efter genomgången kurs.
Vilka är "De globala målen"?
Film från FN:s hemsida
Film från Suomen ulkoministeriö -"Superhjältar och hållbar utveckling"
Film vad man kan lokalt göra
Film om "Hållbar utveckling"
_______________________________________
Elevuppgift
Välj ett av dessa ämnen:
1. Mat
2. Energiförsörjning
3. Avfall
4. Konsumtion
På vilka sätt påverkas sociala utvecklingen, ekonomiska utvecklingen och den ekologiska utvecklingen av dina val? Vad kan du göra för att förbättra? Vad kan vi i samhället göra?
Alla dessa perspektiv ska du ha i ditt arbete:
1. Social hållbar utveckling
2. Ekonomisk hållbar utveckling
3. Ekologisk hållbar utveckling
Du blir bedömd i detta kunskapskrav:
För att utveckla detta kunskapskrav ska du:
• basera svaren på fakta
• motivera i flera steg
• visa samband i flera steg
• använda begrepp med förklaring
• resonera om för- och nackdelar
• ge flera exempel
• skriva en egen slutsats som bygger på fakta och logik
______________________________________________________________________
Filmer från Naturskyddsföreningen:
Energispanarfilmen
Klimatmaxa
Byt till Eko
Jätteräkor
Handla klimatsmart
_________________________________________________________________________________________________
Film av Sara Persson - Vad kan du göra?
Film av Sveriges konsumenter - Hur kan du påverka?
Film av Annika Rehn - Vad gör du för miljön?
Länkar
Miljömärken gällande mat
http://www.livsmedelsverket.se/globalassets/matvanor-halsa-miljo/miljo/markesguiden.pdf?id=6756
Märkningar gällande miljö och hållbarhet:
http://www.hallakonsument.se/globalassets/markningstabellen-9-mars.pdf
Länk till filmer på SLI: http://sli.se/apps/sli/prodinfo.php?db=17&article=U104337-02
Serien "Totalt globalt"
Filmer från Krav
Länk till Elin Röös bildspel:
https://drive.google.com/drive/my-drive
Länk till receptet:
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5bk10Tlk0Mjh2clk/view?usp=sharing
Matig cupcake 1 port
Ingredienser
• 1 ägg
• 2 msk rapsolja eller olivolja
• 2 msk mjölk eller grädde eller gräddfil eller crème fraiche eller kesella
• ½ -1 krm salt (beroende på om smaktillsatsen innehåller salt)
• ½ krm malen peppar
• ½ dl vetemjöl/glutenfri mix
• ½ tsk bakpulver
Gör så här:
1. Knäck ägget i muggen som rymmer 3 dl
2. Rör!
3. Tillsätt mjölk (eller grädde, gräddfil, crème fraiche eller kesella).
4. Tillsätt också olja, salt och peppar.
5. Rör!
6. Tillsätt mjöl och bakpulver.
7. Rör om så att allt blandas väl till en slät smet utan klumpar. Det tar några mituter.
8. Tillsätt även förslagsvis 3-4 olika smaktillsatser.
• 2 msk riven ost
• 2 msk majs eller gröna ärtor
• 2 msk finhackad purjolök eller gul lök eller röd lök
• 2 msk hackad spenat
• 2-3 skivor rökt skinka eller kalkon
• 2 msk finskuren svamp
• 2 msk tonfisk
• 2 msk finskuren rökt lax
• 2 msk hackad kokt potatis
• 4 hackade oliver
• 2 msk finskuren tillagad kyckling
• Lite finhackad dill eller persilja eller gräslök
• Lite pesto
9. Man kan eventuellt spara lite av ingredienserna att garnera med.
10. Rör ner smaktillsatsen ordentligt.
11. Tillaga 2 min och 30 sekunder sekunder i mikron på 800 watt.
Tillagningstiden kan behövas justeras beroende på att effekten varierar mellan olika mikrovågsugnar.
Här har jag samlat ihop lite om ägg
Spåra ditt ägg. Var kommer det ifrån? Sök via denna länk:http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20567830.ab
Programmet PLUS - Ekologiska ägg
Fakta om ägg
På besök hos 18.000 glada hönor
Elevuppgift med recept:
https://drive.google.com/file/d/0B4mfVsZ_T0A5aEFpc0M2NG1ic00/view?usp=sharing
Äggtema
Dela ett ägg så du får vita och gula för sig. Vitan måste vara utan gula. Spar var för sig.
Maränger
1. Sätt ugnen på 125⁰C.
2. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
3. Ta fram en bunke i metall (plastbunke fungerar ej) och en elvisp. Allt ska vara rent och torrt.
4. Vispa 1 äggvita och ¼ socker + 1 droppe ättikssprit till hårt skum. Detta kan även göras i kokande vattenbad = sjudna maränger.
5. Hårt skum = man ska kunna vända bunken upp och ner utan att marängsmeten glider ur bunken.
6. Vänd ner med en slickepott ytterligare ¼ dl socker.
7. Klicka ut smeten som små toppar på plåten. Lämna lite plats till äggrätterna.
8. Grädda tills marängerna släpper pappret ca 45 min.
Gräddfil i ugn
1. Smörj 1 kaffekopp.
2. Blanda ½ dl gräddfil, 1 msk grädde, 1 äggula, ¼ krm salt och ¼ krm peppar.
3. Häll smeten i koppen.
4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) ca 25 min.
5. Låt kallna.
6. Toppa med lite fint skurna grönsaker eller skinka.
Omelett ugn
1. Smörj en liten ugnsfast form.
2. Vispa samman 1 ägg, ¾ dl mjölk och 1 krm salt.
3. Häll smeten i formen.
4. Grädda bredvid marängerna i ugnen (125⁰C) tills äggsmeten stelnat, ca 25 min.
5. Servera omeletten med en god stuvning.
Stuvning
1. Ta fram en liten kastrull.
2. Skär skinka/svamp/lök i mindre bitar. Ca ½ dl.
3. Smält 1 msk margarin (eller ta 1 msk olja istället!).
4. Låt skinka/svamp/lök småkoka i fettet en stund på svag värme.
5. Ta av från platten.
6. Rör ner 1 msk vetemjöl. Allt vetemjöl ska bli ”blött”.
7. Rör ner 1 dl mjölk.
8. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Höj värmen men inte på högsta!
9. Rör hela tiden under uppkoket.
10. Stäng av värmen och låt stuvningen småkoka minst 5 min.
11. Smaksätt med ½ -1krm salt och ¼ krm peppar.
12. Servera till ugnsomeletten och den vanliga omeletten.
Stuvning
Koka ägg
Omelette
Muffins
Rulltårta